Länsrätten underkänner privat ägare av Skandiascenen

Bråket om Skandiascenen i Uppsala har nu tagit en ny vändning.

För länsrätten underkände i dag Uppsala kommuns beslut att låta ett privat företag ta över Skandiascenen. Enligt länsrätten bröt kommunen mot lagen om offentlig upphandling när man lät uppdraget att driva scenen gå enbart till två personer, Paul Kessel och Björn Sjödin, utan att låta flera vara med och konkurrera. Kulturförvaltningen måste nu göra om upphandlingen. Kulturchefen Anna Starbrink i Uppsala tycker inte att länsrätten gjort rätt bedömning:
- Vi menar att det konstnärliga ledarskapet måste kommunen bestämma över, säger hon.


 


Skandiascenen i Uppsala har i 17 år fungerat som en fri scen där alla som vill kan boka in sig. I December förra året beslutade dock kulturförvaltningen låta ett privat företag ta över teatern eftersom man ville ha och ett mer genomarbetet program och en mer konstnärlig profil på verksamheten. Men beslutet väckte omedelbara reaktioner. Många var rädda för att det skulle bli svårare för amatörer att uppträda och att det skulle bli dyrare att hyra in sig på scenen. 


Gunnar Axelsson-Fisk som är sångare i Viba Femba och som var med och överklagat beslutet är förstås glad över länsrättens dom i dag:
- I upphandlingen har man redan från början låst sig vid en part och det tycker vi är dumt, säger han.


Kontakta reportern:
jonas.alsgren@sr.se