Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsråd välkomnar utjämning

Ett försök att jämna ut skillnaderna mellan vården i olika landsting, välkomnas av Uppsala län moderata landstingsråd Erik Weiman. Det handlar om patientavgifter och andra villkor, som i dag kan skilja en hel del mellan landstingen.

 – Vi har ett stort samhällsproblem i att vården ges på olika villkor. Den är ojämlik, säger Erik Weiman.

Organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, inleder nu ett försök i landet med att jämna ut vårdens patientavgifter och andra villkor i de olika landstingen och göra vården mer rättvis.

Vissa landsting erbjuder t ex barnlösa par betydligt fler provrörsbefruktningar än andra landsting. Ett annat exempel är hur mycket hörapparaterna till hörselskadade kan variera i pris med flera tusenlappar beroende på var man bor. Likaså finns det olikheter i vilken åldersgräns som gäller för mammografi, och priset för sterilisering kan vara 300 kronor i ett landsting och 15 000 i ett annat.

 – Det kan ju ge en känsla av orättvisa om du till exempel bor i ett landsting och arbetar i ett annat, och upptäcker att det är helt olika villkor för vården i de här landstingen.

Det så kallade harmoniseringsförsöket är alltså ett sätt att göra vården mer rättvis, menar SKL. Erik Weiman tycker att det här är en självklarhet och stöttar försöket, men säger att det samtidigt kan komma att leda till att vissa saker som i vårt landsting är billigare än i andra i dag kan komma att bli dyrare, just för att man ska kunna jämna ut skillnaderna i landet:

 – Ska det ske en harmonisering kommer en del saker att bli billigare och andra att bli dyrare. Det kommer att se olika ut hur det här slår i olika delar av landet. Men då kommer jag tillbaks till det som är väldigt viktigt, nämligen vikten av att att vi ger vård till på samma villkor till alla människor, och så ser det inte ut i Sverige i dag.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".