Musikklasser bryter mot lagen

Elever som vill gå i musikklass måste ofta ställa upp i ett urvalstest. Men grundskolorna bryter mot lagen när de väljer ut vilka barn de vill ha i musikklasserna.
Domarringens skola i Uppsala har haft urvalstester till sina musikklasser i 20 år. Av ungefär 300 sökande, ska 60 barn väljas ut. Svante Forsberg är barn- och ungdomschef i Svartbäckens kommundel i Uppsala. Han säger att Skolverket vet om att skolan testar de som söker till musikklass. - De har varit här på tillsyn och min erfarenhet är att de är helt införstådda med att det här är något vi gör när det gäller profilklasser. Göte Appelberg på Skolverket håller med om att de är medvetna om testerna. Skolverket har bett regeringen att ta ställning till vilka regler som ska gälla egentligen. Verket vill att alla skolor med estetiska utbildningar ska få rätt att ordna urvalstester. Om inte reglerna ändras kommer Skolverket börja ingripa mot de skolor som tar in elever med hjälp av tester.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".