Sköterska får varning för hög morfindos

En sjuksköterska på barnortopediska mottagningen på Akademiska sjukhuset har fått en varning av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Ifjol gjorde hon i ordning en spruta med för hög morfindos åt en bebis inför en operation.

Det var den fjortonde mars i fjol, vid lunchtid en stressig fredag, som den en månad gamla pojken skulle få sin hälsena förlängd på barnortopedmottagningen på Akademiska sjukhuset.


Direkt därefter skickades han hem. Men väl hemma blir han blek och kall, efter en halvtimme blir han stel och blå och slutar andas. Hans föräldrar ger honom konstgjord andning med mun-mot-munmetoden och ringer efter ambulans. Pojkens liv räddas.


På intensiven upptäcker man dock att pojken, inför hälseneoperationen, hade fått en dos morfin som var tio gånger så stor som den han skulle haft. Det innebar livsfara för pojken, skriver Hälso - och sjukvårdens ansvarsnämnd och varnar nu den sjuksköterska som gjorde i ordning morfinsprutan för oaktsamhet.


Felet är varken ringa eller ursäktligt, menar ansvarsnnämnden. Den läkare, som skickade hem den lilla pojken trots att han inte vaknat efter operationen, friades från ansvar.