Församlingen slöt sig för ett år sen

Den pingstförsamling som kommit i hela Sveriges fokus de senaste veckorna, Knutby Filadelfiaförsamling, började för drygt ett år sen att på ett tydligt sätt sluta sig i sig själv. Det berättar många Knutbybor efter det som hänt.

- För ett och halvt år sen har jag hört att de suttit på ett möte och sagt att de skulle göra Knutby till ett litet Jerusalem och det tycker jag inte om, säger en Knutby-bo.


Det är många Knutbybor som berättar en likartad historia. Historien om Filadelfiaförsamlingen som förut var mer en del av orten, men som slutit sig för ett år sen eller 1,5 halvt och blivit ett samhälle i samhället.


Nye pastorn förändrade församlingen
Förut var församlingen med och anordnade bandy och dans i Knutby. Men det senaste året har de utåtriktade aktivititerna nästan försvunnit. Det som källor till Upplandsnytt anger som orsak till förändringen är att den pastor som nu är anhållen då för ett och ett halvt år sen tog över som förestådnare för församlingen efter Kim Wincent.


Uppgifterna har varit svåra att kontrollera, inom pingströrelsen utanför Knutby säger alla som Upplandsnytt talat med att ledarskapet varit oerhört otydligt och att vem som har vilken uppgift inte gått att få klarhet i. Men många talar om att den 32-årige pastorn, tillsammans med kvinnan som kallats Kristi brud, tagit över allt mer av makten och att det var när han tog över som slutenheten inträdde.


Pastorn vars båda hustrur han haft nu är döda och där två av de andra kvinnor han haft nära realtioner med nu sitter häktade eller anhållna. Pastorn och sju av de andra medlemmarna i Knutby träffades som unga i pingströrelsen i Kristinehamn i Värmland, enligt uppgifter i tidningen Expressen. De tog sig alltså senare till den lilla orten Knutby, där det finns invånare som helst ser att de lämnar samhället.


Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".