Skolpolitiker slutar i Östhammar

Kommunalrådet Ove Viksten avgår som ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östhammar. Det är smärtsamt att vara den som ska stänga fyra omtyckta byskolor.

- Jag tycker att det räcker nu. Jag har jobbat i barn- och utbildningsnämnden i 18 år och tycker att det är dags att någon annan tar över.


Ove Viksten är ordförande i den nämnd som förra veckan belutade att fyra mindre och mycket uppskattade skolor i kommunen ska stänga. Elever och föräldrar har protesterat mot nedläggningarna. På Långalmaskolan har en grupp föräldrar till och med anmält kommunen till Justiteombudsmannen. De menar att elever och personal inte har blivit tillfrågade inför förändringarna som poltikerna tänker göra, något som arbetsmiljölagen kräver.


Ove Viksten säger att det har tagit psykiskt på honom att jobba med skolorna som nu ska stängas.


- Det är klart att det är väldigt arbetssamt att vara med och besluta att bygga om och till skolor. Och sedan vara med och besluta att samma skolor ska stänga.


Men den pressade situationen i nämnden är ändå inte huvudorsaken till att han nu slutar.   


- Det finns också medicinska skäl. Jag har en sjukdom som gör att jag har lite svårare att röra mig bland annat.


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".