Uppsala

Näbbmus-bussen försvinner

Under sommaren kommer Upplands Lokaltrafik att lägga ned busslinje 91 i Uppsala. Näbbmusen, som den gula bussen kallas, är en linje som till stor del används av funktionshindrade och äldre. Till hösten ersätts den med en annan typ av buss.

Sebbe och Niclas är några av dem som är kritiska till att Näbbmusen inte körs i sommar.

 – De ska lägga ned dem under sommaren. Det tycker jag är dåligt. De äldre behöver dem, säger Sebbe.

Vad hoppas ni på?

– Att den ska vara kvar, säger Niclas.

Den är långsam, liten, gul och låg och bär namnet Näbbmusen. Buss 91 kör in på områden där andra vanliga stadsbussar inte kan köra, och många äldre och funktionshindrade personer ringer och förbeställer 91:an och åker med den för att ta sig till t ex Akademiska sjukhuset. Men till sommaren läggs alltså linjen ned. Visserligen kommer den tillbaka i annan form till hösten, men kritiken kvarstår ändå.

– De som ska till Akademiska måste ju åka med taxi under sommaren. Det är ju billigare när de kan åka buss. Färdtjänstkortet gäller på 91:an också, säger Niclas.

Sture Jonsson på Upplands lokatrafik säger att det som ersätter 91:an i höst är en något större buss, fortfarande mindre än vanliga stadsbussar. Funktionen med att ringa och förbeställa kommer inte att finnas kvar, däremot kommer den nya bussen att gå en gång i timmen. Den som finns nu går i snitt varannan timme.

 – En av linjerna kommer i stort sett gå samma väg. Den närtrafik som körts i de östra stadsdelarna kommer också att finnas kvar och utvecklas, säger Sture Jonsson.

Men en försämring under sommaren blir det, medger Sture Jonsson:

 – Ja, under sommaren blir det ett uppehåll. Det blir ju en tillfällig försämring för några få som verkligen är beroende av att bussen ska komma ända fram. Men den förändring som kommer sedan kommer nå fler bostadsområden.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se