Olagligt urval får fortsätta

Regeringen kommer de närmaste åren att fortsätta se mellan fingrarna på dom kommunala skolor med musikklasser som använder uttagningsprov för att välja ut sina elever.
Som Upplandsnytt berättade i morse så är skolornas uttagningsprov, som bland annat används på Domarringen skola i Uppsala, olagliga. Men regeringen vill vänta med ett beslut, tills dess att en särskild utredning blir klar. Detta trots att en begäran från skolverket kom in redan 1999. Där skrev skolverket att lagen borde regleras så att det är tillåtet även för kommunala skolor att använda sig av uttagningsprov. Från och med 1994 så är det tillåtet för friskolor, men den vanliga skolan har helt enkelt glömts bort. Regeringen tillsatte för tre år sen en Skollagskommitté som fick till uppgift att behandla bland annat den här frågan. Men kommittén kommer inte att yttra sig förrän om ytterligare ett år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista