Familjer i kris drabbas av nedskärningar

Föräldrar som ska skiljas och som bråkar om hur barnen ska tas omhand kommer framöver att få vänta uppemot fem månader innan de kan få hjälp i Uppsala.

Orsaken är att två tjänster på familjerätten har tagits bort i besparingssyfte. Ann-Kristin Wellin som är chef där blev bestört när hon hörde om besparingen.
- Det är ju omöjligt, vi har ju redan nu så långa väntetider
- Vad betyder det för familjerna?
- Varje dag varje vecka som man får gå extra och vänta är oerhört ångestdrivande. För barn kan en månad upplevas som jättelång.


På kommunens familjerätt tar specialutbildade socionomer emot familjer som inte kan komma överens om var barnen ska bo eller hur mycket mamman eller pappan ska träffa dem. Vissa kommer dit frivilligt, en del skickas dit av domstolen som ska avgöra vårdnadstvisten.


Idag är väntetiden två månader, många mår väldigt dåligt under den tiden som ofta präglas av konflikten mellan mamman och pappan. 


Nu har två av 14 heltidstjänster tagits bort och Ann-Kristin Wellin säger att nu kommer väntetiderna att öka till åtminstone fyra till fem månader.


Orsaken är enligt Mary Nilsson, chef för individ- och familjeomsorgen, att den avdelning som tar hand om barn- och ungdomar fått 11 miljoner kronor för lite för att kunna fortsätta som förra året och att alla nu tvingas spara.


Men enligt familjerättens chef Ann-Kristin Wellin kommer den här neddragningen att kosta mer än den smakar.
- Krisen fördjupas under väntetiden, skolkuratorer, skolsköterskor barnpsyk allt kostar. Många föräldrar orkar inte gå och jobba, man är sjukskriven för det här är en svår kris. Det kostar samhället jättemycket pengar både humanitärt och ekonomiskt.

Kontakta reportern
Lisa.Helgesson@sr.se