Funktionshindrade protesterar

En trång, mörk och möglig källarlokal - det är vad Uppsala kommun erbjuder de psykiskt funktionshindrade i arbetskooperativet VICOOP i Vaksala.
Men nu har medlemmarna i arbetskooperativet fått nog. I ett protestbrev till kommunen kräver de riktiga lokaler och att dom ges anständiga möjligheter att bedriva arbetsträning. Det är tänkt att dom 23 psykiskt funktionshindrade ska snickra, sy och ängna sig åt förpackningsarbeten åt olika företag - arbetsträning som dom inte kan få någon annanstans. Så är det alltså tänkt, men lokalerna är i så dåligt skick att det är svårt att arbeta där. Bland annat finns det en hel del mögel i lokalerna. Dessutom är det alldeles för trångt och fullt med möbler och verktyg. I ett brev till kommunen ber man nu om nya ändamålsenliga lokaler. Men att ordna såna är man inte intresserade av på Uppsala kommun. Kommunen satsar idag 800 000 kronor på lokalhyra och personal i verksamheten. - Visst är det allvarligt att vi har fått mögelproblem, men vi vet inte om vi behöver flytta från lokalerna eller inte, säger Carina Larsson som är chef för vård och omsorg i Vaksala Kommundel. På VICOOP är man djupt besvikna: - Hade det varit någon annan verksamhet med friska människor skulle vi inte behöva ha det så här, säger Yvonne, en av medlemarna i arbetskooperativet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".