Slutkostnaden för Musikens hus färdig

I dag presenterades det slutliga förslaget till konsert- och kongressanläggning i Uppsala. Och huset kommer att kosta över en halv miljard (529 milj) kronor att bygga.

Det som återstår nu är att se om det finns någon majoritet i fullmäktige. Det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig sa idag att hon förutsätter att hennes parti kommer att rösta ja till ett förslag som hon själv tycker är bra.
- Jag har ju alltid varit nöjd med byggnaden, men jag är även nöjd med det förslag vi lägger till finansiering, säger hon.


Idag presenterades den slutliga utformningen den anläggning som planeras vid Vakasala torg, en byggnad som krympts för att pressa kostnaderna och där den största av de tre salarna nu rymmer 1125 personer.


Hela kosntaden för investeringen skulle enligt kalkylen bli 529 miljoner kronor, kalkylen innehåller en säkerhetsmarginal på 10%.


För att betala det här föreslår styrgruppen, som Upplandsnytt berättade i fredags, att kommunen lånar 329 av de här miljonerna och säljer mark och fastigheter för 200 miljoner.


Under de femtio år som lånet betalas tillbaka skulle kommunen då betala i snitt 20 miljoner till lån och drift årligen, under de första 20 åren blir de årliga kostnaderna högre, första året 29 miljoner, sedan lägre.


Det som återstår nu är att se om en majoritet röstar för förslaget i fullmäktige.


Av de fyra partier som tagit fram förslaget så bestämde sig vänsterpartiet för att säga ja förra veckan och Lena Hartwig räknar med att socialdemokraterna säger ja. De andra två är mer tveksamma. Folkpartiet ska enligt sina kommunalråd vara mer positiva nu än i höstas när kosntaderna låg ännu högre, kristdemokraternas kommunalråd Ola Leife säger att han inte ens tagit ställning själv:
- Hur viktigt dte här projektet än är, så finns det starka ekonomiska motiv att undra, så inget är givet för mig.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se