Byskolor i Östhammar läggs ner

Det blir en nedläggning av de fyra byskolorna i Östhammar som barn och utbildningsnämnden föreslagit. Efter en hel dags diskussioner i kommunstyrelsen läggs Långalma skola på Söderön, Reuterskiöldska skolan i Hökhuvud, och skolorna i Valö och Hargshamn ner under de närmaste åren.

2004 och 2005 avvecklas Reuterskiöldska och Långalma skola. 2005 och 2006 avvecklas Valö och Hargshamns skola.


Beslutet att lägga ned de fyra byskolorna, togs av barn- och utbildningsnämnden för en och en halv vecka sedan och det väckte omedelbara protester bland föräldrar och barn.


Sören Axelsson har sina barn i Valö skola och han är mycket besviken efter beskedet.
- Det är inte kul. Otroligt att våra folkvalda politiker vågar låta våra barn sitta på buss flera timmar per dag och vara hemifrån så långa tider. Det är förskräckligt, det är dödsstöten för landsbygden.
- Hade ni trott att era protester skulle hjälpa?
- Ja, det hade vi trott. Jag trodde att vi levde i ett rättsamhälle, men de har ju kört över oss utan att fråga vad vi ville. Vi hade flera förslag på samordningsvinster-men det har de inte lyssnat till.

Kontakta reportern
Jonas.Alsgren@sr.se


 


 


Hur mycket pengar kommunen sparar på nedläggningen kan margareta widen bergrren inte svara på men hon står fast vid att det var nödvändigt:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".