Ny våg av bilbränder

Vågen av bilbränder i Stenhagen i Uppsala kan vara på väg att flamma upp igen. Efter flera bränder förra sommaren gjorde polisen en extra ansträngning, vilket satte stopp på bränderna. Fram tills nu.

På skrivbordet framför Kjell Söderbergsomär chef påkriminalunderrättelsetjänsten ligger en pärm.

I den finns långa listor över de bilar som brunnit framförallt i Stenhagen. Listorna börjar i slutet av 2001 och det senaste tillskottet är anmälningarna om de senaste nätternas bränder.

Dels den i Stenhagen natten mot tisdag och sen en som gäller en brand i Gottsunda natten till igår. Sammanlagt har ett femtiotal bilar förstörts. Men det finns ett avbrott i listan.

Mellan augusti förra året och nu har det inte varit några bränder. Det finns vissa samband mellan många av de gamla bränderna och även de nya. Bland annat är tillvägagångssättet och tidpunkt liknande vid många bränder.

Men om det är samma personer som börjat igen är polisen inte säker på. Det har gjorts nya förhör de senaste dagarna och polisen kommer att fortsätta prata med misstänkta.

För om de senaste bränderna är början på en ny våg är det allvarligt säger Kjell Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista