Otydlighet roten till Uppsalas dåliga ekonomi

En orsak till Uppsala kommuns dåliga ekonomi kan vara att själva budgethandlingen är för otydlig. Politiker och anställda som läser den kan inte förstå om man ska spara eller inte. Det visar kommunrevisorernas granskning.

De senaste åren har bland annat äldreomsrogen och skolan i Uppsala gjort av med mer pengar än de haft. Underskott har följt underskott. Nu har kommunens revisorer granskat hur besluten om ekonomin fattas.

Och revisorerna tycker att det är bra att kommunledningen nu tar i ordentligt för att få ordning på ekonomin. Men de tycker också att när fullmäktiges ledamöter skulle besluta om hur kommunens pengar ska användas i år, något de gjorde i maj förra året, så hade de ett otydligt underlag.

Där framgår det inte tillräckligt tydligt om den summa pengar som till exempel skolan eller barnomsorgen får är större än året innan. Och det blev svårt för politker och tjänstemän att  förstå om det är dags att spara. Det är en brist som revisorenra påpekar flera gånger i sin rapport.

Revisorerna tycker också att ekonomiska analyser redan förra våren borde ha visat att det inte skulle gå att spara mycket inom skolan utan att minska antalet lärare och därför bli av med det statsbidrag som kallas Wärnerssonpengarna.

Nu fanns ingen sådan analys på våren. Att kommunen skulle bli av med statsbidraget fick kommunledningen reda på sent i höstas, och budgeten försenades. 

Precis i slutet av året höjde fullmäktige skatten för att få ha kvar statsbidraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".