Surt efter partysemester

Semesterveckan på Cypern lämnar inte alltid bara soliga minnen efter sig. Många charterresenärer kommer hem med någon mindre trevlig sjukdom - som syfilis eller gonorré

En stor undersökning bland britter som varit på Ibiza visar att fyra av tio haft oskyddat sex under semestern. 10 procent av de tillfrågade männen hade haft sex med fler än sex personer, utan att skydda sig.

Anders Strand är överläkare på Akademiska sjukhusets hudklinik. Han träffar många ledsna patienter som vill testa om de har smittats av olika sjukdomar. Han tror att alkoholen spelar en stor roll för sexvanorna under semestern.

- Man hade inte gjort det här om man hade haft sin fulla kontroll och varit helt nykter.

Anders Strand säger att många drabbade faktiskt köpt kondomer innan resan, ändå är det vanligt att de inte används. Många som rumlat runt under semestern tar också med sig sina vanor hem. Det här märks då framförallt syfilis och gonorré ökar i Sverige.

- Vad vi absolut vill undvika är ju en ökning av HIV, som man kan oroa sig för kommer som ett resultat av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".