Bostadsbolag anklagas för kartellbildning

Nu anklagar Hyresgästföreningen de kommunala bostadsbolagen i Uppsala län för att samordna sina hyresförhandlingar i syfte att driva upp hyrorna.

Karteller bland byggföretag och bensinbolag är känt sen tidigare. Bolag som pekas ut är bla Uppsalahem och Enköpingshyresbostäder.

Enligt Georg Hardt på hyresgästföreningen i Uppsala kan man likna samarbetet vid en kartell.

De kommunala bostadsbolagen är egna företag som ska sköta sina hyresförhandlingar separat med den lokala hyresgästföreningen. Hyreshöjning bolaget yrkar på ska baseras på det egna företagets kostnader.

Men enligt hyresgästföreningen träffas alltså bolagen för att prata ihop sig om hyrorna innan förhandlingarna. Misstankarna har stärkts sedan de lokala förhandlingarna med fyra stora bolag i år strandat.

Det gäller Tierpsbyggen, Östhammarhem, Uppsalahem och Enköpingshyresbostäder som alla krävt ca 5% eller mer i höjning. 

Bostadsbolagen förnekar dock att det skulle skett något samarbete om hyrorna. Uppsalahems VD Åsa Hedenberg medger visserligen att man träffar andra bolag och diskuterar hyror, man då handlar det om vilka kostnader man har och inte hur mycket man ska begära i hyreshöjning. 

Men på Konkurensverket utesluter man inte att det faktiskt är frågan om otillåten samverkan och ett brott mot konkurenslagen. Anders Gärde, som är sakkunnig på verket säger till Upplandsnytt att eftersom bolagen diskuterar kostnader och det är de som ligger till grund för hyreshöjningar så är det i princip samma sak som att prata om hyresnivåer.

Georg Hardt på Hyresgästföreningen vill nu att bolagen redogör för vilka kontakter de har med om inte det sker är man beredd att skjuta frågan vidare till konkurensverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".