Skutskärs bandybana rivs

I helgen har rivningen av kylanläggningen på Skutskärs bandyplan inletts. Alla rör ska bort och på sikt ersättas med ny modern teknik, finansierad av sponsorer.

Ismaskinisten Arne Storm är en av dem som kapat och burit rör i helgen. Han tycker den gamla kylanläggningen gjort sitt.

 – Den har varit under all kritik i många år. Det har varit svårt att göra bra is på den.

De glödande metallspånen yr i aprilsolen när sågklingorna kapar av de rör som hållt isen kall ända sedan banan byggdes på 60-talet.

Det är rätt så god uppslutning, både klubbmedlemmar och andra Skutskärsbor har slutit upp för att hjälpa till. Och hjälp behövs, det är över sju mil rör som ska bort.

Alexander Norberg är en av de yngre som kånkar rör på rör på rör.

 – Jag är ju ganska aktiv inom bandyn, jag är både spelare och ledare i bandyskolan. Det är bara att hjälpa till och hugga i. Det känns ju konstigt att riva planen, men man vet ju att det är för en bra sak, det blir ju bättre.

När bandybanans grusbädd är rensad på rör är det dags för bandyklubbens nästa utmaning: att fixa ihop de 7-8 miljoner som en ny och mer energisnål kylanläggning kostar.

Inför den gångna vintern var tanken att det mesta av klubbens matcher och träningar skulle ske i Sandviken, men istället blev det en hel del aktiviteter på hemmaplan, då isen kyldes på naturlig väg.

Bandyn är viktig i trakten och Sören Sandström i Skutskärs IF:s bandyklubb, är optimistisk inför framtiden.

 – Vi har som mål att kunna etablera en ny modern konstfrusen anläggning här på IP, på samma plats som den befintliga. Det här projektet har egentligen ingen tidplan än, det är ekonomin som styr hastigheten på det här.


August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista