Friskolor spräcker Hebys budget

Under vintern blev det klart att byskolorna i Huddunge och Enåker får bli friskolor. I Huddunge och Enåker är glädjen stor, men för Heby kommun innebär beslutet en fortsatt ekonomisk påfrestning.

 – Vi kommer ha en dyrare kostnad på grund av att de finns kvar, säger Hebys socialdemokratiska kommunalråd Carina Schön. Vi hade räknat in i budget att vi skulle göra besparingar. Den besparingen kan vi inte göra, men viss besparing gör vi då vi hade förstärkt dessa skolor så de skulle kunna ha verksamhet där under den kommunala tiden.

Om byskolorna i Huddunge och Enåker lagts ner som kommunen tänkt sig istället för att bli friskolor hade Heby kommun kunnat spara 2-3 miljoner kronor. Exakt var de pengarna nu ska tas ifrån är ännu oklart.

I förra veckan besökte Upplandsnytts reporter Huddunge skola. Ett av de barn som var glad att få gå kvar på skolan var Linus Westerlund.

 – Jag tycker det är skönt att slippa åka bussen till Heby

 – Jag heter Viktoria. Jag tycker det är bra. Man blir inte mobbad här. Alla känner alla.

Trots att kommunen förlorar de planerade besparingarna tycker kommunalråd Carina Schön att det är positivt att barnen nu kan gå kvar i sina byskolor.

 – Man får se det från olika håll och jag tycker att det är roligt att de fått ett ja. De jobbar verkligen stentufft för det här och gör ett jättebra arbete. Jag hoppas att det går bra för dem. Det är det viktigaste tycker jag.


Elin Jäderström
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista