Nytt räddningssamarbete utreds

För att uppnå en bättre och samlad räddningstjänst i Uppsala län så utreds nu möjligheterna att samla länets olika kommunala räddningstjänster i en gemensam organisation.

Det ser ganska spretigt ut när man tittar på kommunernas räddningstjänster. Enköping och Håbo är i ett samarbete, Östhammar och Tierp i ett annat. Älvkarleby samarbetar med Gästrike rädddningstjänst och Heby med Sala. Knivsta räddningstjänst samarbetar med kommuner söder om länsgränsen och Uppsala håller sin egen räddningstjänst.

Det här gör det svårt att samarbeta och utnyttja de olika verksamheternas kompetens. Det menar en av utredarna, Tommy Ekstrand, som också är Uppsalas kommuns före detta brandchef.

– Lagstiftningen skärps hela tiden och formerna för arbetet ska förändras. Det är inte lätt för en mindre kommun att hålla sig à jour med alla de här delarna och då tror jag att den större kommunen kan bidra med kompetens och så får vi säkert något tillbaka, säger han.

Man gjorde ett liknande försök att samla räddningstjänsterna i länet redan 1990 men då var intresset inte så stort.

-- Vi är inte alldeles säkra på att vi når målet att få ihop hela länet och vårt mål är inte att slå sönder det som fungerar i dag, säger Tommy Ekstrand.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista