Markus arm bröts vid polisingripande

Upplandsnytt kan i dag avslöja stora brister i utredningen kring ett misstänkt fall av polisövervåld i Uppsala. En ung man fick armen avbruten på flera ställen under ett polisingripande. Flera vittnesuppgifter fanns men fallet lades ned och inga poliser åtalades.

Kommentera nyheten!

Vi har träffat den man som skadades vid ingripandet, 21-årige Markus:

– Jag litar inte på systemet särskilt mycket längre, säger Markus.

Så hur kändes det när du fick veta att de skulle lägga ned utredningen?

– Maktlös.

Det är nyårsafton. Markus och några kompisar är på en krog i centrala Uppsala för att fira in 2009. Men sällskapet slängs ut efter att en av killarna hamnat i bråk. Inom några minuter finns det minst tio poliser utanför krogen för att omhänderta det berusade gänget. Markus, som är känd av polisen sedan tidigare för bland annat ringa narkotikabrott, försöker gå därifrån för att slippa konfrontation med polisen, men hinner inte långt:

– En polis drar min arm raklång när jag ligger ned på magen. Och sen sparkar han eller hoppar av min arm så att den bryts, berättar Markus.

Markus vänstra arm gick av på minst två ställen och han anmälde polisen för misshandel. Men internutredningen lades ned av åklagaren i brist på bevis. Inga poliser åtalades.

Upplandsnytt har gått igenom hela den sekretessbelagda utredningen. Och vår granskning visar att den innehåller flera allvarliga brister. T ex hölls aldrig något förhör överhuvudtaget med den utpekade polismannen. Det som finns av hans version är ett två sidor långt PM som skrevs på nyårsnatten. Där framkommer det ingenting om hur ingripandet utanför krogen gick till, och ingenting heller om hur Markus arm gick av.

Det hölls heller inga förhör med vakterna på krogen om deras iakttagelser. Och inte heller någon av de övriga cirka tio poliser som fanns på platsen har hörts i utredningen. Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, tycker att utredningen är undermålig:

– Jag blir väldigt bekymrad. Om man inte ens förhör den polis som verkar ha varit den, eller åtminstone en av de som varit med i det här långa händelseförloppet, så kan man undra om man ens vill ta reda på vad som egentligen har hänt. Jag blir arg. Besviken också. Det finns mycket kvar att undersöka, säger Ingrid Helmius.

Den nedlagda utredningen vi granskat innehåller en hel del saker som enligt flera experter vi pratat med stödjer Markus version. Rättsläkaren som undersökte Markus konstaterar t ex att det är högst troligt att skadan skett efter direkt våld mot armen, och han kommer fram till att att armen kan ha gått av på det sätt som Markus angett i polisanmälan, dvs att polisen sparkade eller hoppade armen vid ingripandet.

Dessutom finns tre olika förhör med vittnen som delvis stödjer Markus berättelse. Trots det här så hölls alltså inga förhör med någon av poliserna och förundersökningen lades ned. Lars Willquist är den åklagare som ledde utredningen:

– Jag har gjort en bedömning av det här ärendet totalt sett, bedömt huruvida det är möjligt attt gå till domstol med det här ärendet och få en fällande dom mot någon polisman. Det går inte att bevisa att han har blivit slagen av en polisman på det sätt som han beskriver, säger Lars Willquist.

Tycker du att du försökt bevisa det?

– Ja, det tycker jag.

På vilket sätt?

– Ja, det framgår av utredningen.

Kan du beskriva det då?

– Nej, det får du läsa själv.

Men utan att ha förhört poliser, vakter som kan ha funnits på platsen, möjliga filmsekvenser från övervakningskameror osv, tycker du att du har gjort en bra bedömning här?

– Ja.

Hur menar du då att det är noggrant utrett?

– Jag har gett dig ett svar. Nu får du ge dig, avslutar åklagare Lars Willquist.

Markus heter egentligen något annat.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista