Kamera mot biltjuvar

Kameror som stoppar stulna bilar! Nu finns övervakningskameror som skannar in registreringsskyltar och slår larm om en stulen bil passerar.

Redan i dag finns det vid många vägar hastighetskameror som noterar om vi kör för fort. I framtiden kan det också  finnas övervakningskameror som larmar när en stulen bil kör förbi. Kameran registrerar nummerplåtarna och reagerar om nummer på en bil som rapporterats stulen dyker upp.

Det är BRÅ, brottsförebyggande rådet, som på uppdrag av regeringen arbetar med att ta fram åtgärder för att minska antalet bilstölder och bilinbrott. Bilbrottslighet är nämligen en stor inkörsport till annan brottslighet. Systemet med kameror är en av åtgärderna som BRÅ har föreslagit i en rapport.

Innan kameror kan monteras upp på vägarna måste flera juridiska frågor lösas. BRÅ vågar ännu inte ge någon tidpunkt för när bevakningen skulle kunna komma igång.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".