"Återuppta utredning om polisingripande"

Den nedlagda interna polisutredningen om fallet med 21-årige Markus, som fick armen avbruten vid ett polisingripande i Uppsala, borde återupptas och utredas grundligare. Det menar flera rättsexperter som Upplandsnytt talat med.

- Det låter mycket märkligt och det är underligt att man inte utfört en klarare och mer långtgående förundersökning i det här avseendet. Det här är ett sådant fall där förundersökningsledaren borde ha gått långt vidare, säger Per-Ole Träskman, professor i straffrätt vid Lunds universitet.

Förra nyårsafton bröt 21-årige Markus vänster arm på minst två ställen. Enligt honom var det en polisman som bröt av den under ett ingripande utanför en krog i Uppsala. I den internutredning som följde berättade tre vittnen i förhör en historia som delvis stödde Markus version. Dessutom konstaterade rättsläkaren att skadorna på armen kan ha uppstått precis som Markus hävdat. Vår granskning av den sekretessbelagda utredningen, som lades ned i brist på bevis, visar att inte en enda polis förhördes, varken den utpekade polismannen eller någon av de runt tio av hans kollegor som fanns på platsen vid ingripandet. Inga förhör hölls heller med vakterna på krogen. Åklagaren som ledde fallet, Lars Willquist, tycker inte att något fel begåtts i utredningen:

- Jag har varit åklagare i fyrtio år och sällan känt mig så trygg som i detta beslut. Det går inte att bevisa att han har blivit slagen av en polisman på det sätt som han beskriver, säger Lars Willquist.

- Tycker du att du försökt bevisa det?

- Ja, det tycker jag.

- På vilket sätt?

- Ja, det framgår av utredningen.

Straffrättsprofessor Per-Ole Träskman tycker att det är givet att utredningen är slarvigt gjord, speciellt eftersom det finns vittnesuppgifter som delvis stödjer Markus version.

- Ja, då tycker jag att det finns en ganska god grund att också föra det vidare till rättegång, alltså att väcka åtal i fallet för att verkligen få det klarlagt.

Vad tycker du att man skulle göra med det här specifika fallet?

- Ja det är ju ganska klart att det här fallet borde återupptas och då gäller det ju för åklagaren att de fram de fakta som uppenbarligen finns och som inte har kommit fram ännu, säger Per-Ole Träskman.

Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, är inne på samma spår.

- Varför inte ta upp förundersökningen igen. Åtminstone för att höra den polisman som var en av dem som gjorde ingripandet på plats. Det handlar ju om misshandel och grova brott och det måste man ju ta reda på ordenligt innan man som åklagare kan gå och lägga sig med gott samvete, tycker jag.

Björn Ericson, som är överåklagare och chef för Riksenheten för polismål, säger i dag till Upplandsnytt att han ska titta på fallet igen och se om det finns anledning att återuppta förundersökningen.

 – Jag måste titta på det sjäv först för att göra den bedömningen. Jag vet ingenting om det i dag.


Alexander Gagliano
Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista