Hon rymde från maken och pastorerna i Knutby

23-åriga Diana Jansson var tidigare medlem í Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Av den nu häktade pastorn och andra församlingsledare övertalades hon att gifta sig mot sin vilja. Till slut rymde hon under dramatiska former.

Fyra eller fem gånger blev Diana övertalad av församlingens pastorer att inte bryta förlovningen, en gång också av den kvinna som kallats Kristi brud. Till sist gifte hon sig, på sommaren 2000.

Efter bara en månads äktenskap hade hon fått nog och bestämde sig för att ge sig av. Hon och hennes man bodde då i Rimbo, och hon ville inte att han skulle ringa till pastorerna i Knutby och berätta att hon tänkte lämna såväl äktenskapet som församlingen. Det gjorde han i alla fall, och han höll sedan fast henne i väntan på att pastorerna skulle komma och tala henne tillrätta. När telefonen ringde lyckades hon ta sig loss och springa ut.

- Jag hade inga skor på mig, ingen jacka. Jag sprang mellan några bakgårdar och satte mig bakom ett skjul.

Där bakom skjulet ringde hon till en manlig bekant, som kom och hämtade henne.

- Vi såg hur min man i en bil, och pastorerna i en annan bil, åkte runt och letade efter mig.

- Jag var jätterädd. Jag visste ju att de hade förmåga att prata mig tillrätta, och det kändes som att om jag skulle leva kvar i det förhållandet och leva i församlingen, så skulle jag känslomässigt och psykiskt dö...


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".