Musikhus-kalkyler bedöms som väl optimistiska

Beräkningarna kring hur Uppsalas konsert- och kongresshus ska få ekonomin att gå ihop verkar orealistiska. Det säger flera chefer för liknande anläggningar i andra städer, som Upplandsnytt talat med.

Annika Altnäs, som är vd för Destination Norrköping, säger att Uppsala verkar räkna med att lyckas få in betydligt fler kongresser och konferenser än vad de gör i Norrköping.

- Det låter väldigt mycket. Det är en vågad kalkyl...

För att Uppsalas konsert- och kongressanläggning ska gå runt och kommunen inte ska behöva bidra med mer än 20 miljoner om året, så räknar Musikens hus AB bland annat med drygt 300 kongress- och konferensdagar i de tre stora salarna varje år. Dessutom räknar man med att externa musikarrangörer ska hyra in sig för 100 konserter.

För att bedöma hur rimlig kalkylen är så har Upplandsnytt pratat med vd:arna för tre andra liknande konsert- och kongressanläggningar. Annika Altnäs som ansvarar för Norrköpings konsert- och kongressanläggning tycker alltså att det låter väldigt mycket att få in 300 kongressdagar och hundra konserter per år i de lokaler som finns.

Johan Rustan, som är VD i Linköping, tycker också att det låter svårt - i alla fall de första åren - även om han vill poängtera att en sån här anläggning är bra för samhällsekonomin på andra sätt.

Anki Bengtsson, vd på Aros Congresscenter i Västerås, säger att hon tycker att det verkar orealistiskt att Musikens hus ska kunna betala så mycket hyra till kommunen som det är tänkt, med tanke på vilka lokaler de har och hur konferensmarknaden ser ut.

Magnus Bäckström, som är vd för Musikens Hus AB i Uppsala, säger som svar på invändningarna att det är svårt att jämföra olika anläggningar med varandra. Han menar att Uppsala har andra förutsättnignar än andra städer med till exempel två universitet och närheten till Arlanda, och tror att kalkylerna är rimliga.

- Om jag skulle blåsa upp det här, så binder jag ju ris åt min egen rygg och får sota för det i framtiden, så jag är naturligtvis mån om att försöka hitta så rätt som möjligt. Men sedan finns det ju en stor osäkerhet - det är ingen exakt vetenskap...


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".