Anmälningar mot poliser vanligare

Anställda vid Uppsalapolisen anmäls allt oftare för brott i tjänsten. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort. Anmälningarna har mer än fördubblats på tio år. En stor del av anmälningarna handlar om övervåld.

Tyck till om nyheten!

Ett fall som lett till en anmälan mot polisen är när 29-årige Jens (fingerat namn) omhändertogs i Enköping. När polisen kom emot honom var han beredd på att få böta för att han kissat mot en vägg. Men han hävdar att han också blev brutalt behandlad:

 – De ryckte och slet i mig, och jag fick inte prata. De tyckte jag var uppkäftig och sa att jag stretade emot fast jag inte gjorde det. Min tjej stod ju bredvid och försökte prata med dem men det gick ju inte, de var så uppstissade, säger "Jens".

Jens säger att han inte alls var särskilt berusad den kvällen, men ändå fick han tillbringa natten i fyllecell och testades för knark och anabola steroider, provsvaren visade att han var helt ren.

Jens fall är, tillsammans med fallet Markus som vi berättade om i går, två av de 218 anmälningarna mot Uppsalapolisen förra året. Av dem handlar en stor del om just polisövervåld.

Vår granskning visar också att allt fler anmäler polisen. Anmälningarna förra året är mer än dubbelt så många som för tio år sen. Och det är en stadig kurva uppåt.

Även om anmälningarna ökar i hela landet dom senaste fem åren, så är uppgången större här under samma period. 43 procent här mot 25 procent i riket.

Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tycker det är svårt att tolka den här markanta ökningen:

– Vi har ju en allmän ökning av polisaktiviteten de senaste åren som kan vara ett av skälen. Men det finns också en annan förändring som gäller hela samhället. Och det är att medborgarna börjar bli mer medvetna om sina rättigheter och anmäler inte bara poliser, utan också andra myndighetsutövare i större utsträckning, säger Jerzy Sarnecki.

Erik Steen, länspolismästare i Uppsala län, tror att ökningen här också beror på att Uppsalapolisen blivit bättre på att skicka alla anmälningar som kommer vidare till internutredningen, inte att poliser här beter sig sämre:

– De är de ärenden där man i vissa fall kan säga att det är alldeles uppenbart att det inte skett något fel. Så i reale tror jag inte att polisen i Uppsala blivit varken bättre eller sämre på att vara korrekta, säger Erik Steen.

Anmälningarna mot poliserna och utredningarna är sekretessbelagda, men Upplandsnytt har ändå fått möjlighet att granska de allra flesta fall från förra året där utredningen är avslutad. De allra flesta anmälningar förra året, handlar om polisens bemötande. Många anmäler vad man anser vara felaktiga ingripanden från polisen. Men en stor del gäller alltså övervåld som fallen med Markus och Jens som vi berättat om.

Upplandsnytts undersökning visar också att inget fall förra året ledde till åtal.

– Jag tycker det är tråkigt. Jag tycker de kunde försökt gå vidare i alla fall. Åtminstone ringt och frågat hur jag hade det, och hur min tjej hade det, säger Jens.

Du känner dig besviken?

– Ja faktiskt, jäkligt besviken.


Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista