Ingen polisanmälan till åtal

I morse kunde du höra i Upplandsnytt att Uppsalapolisen anmäls allt oftare för brott. Vår fortsatta granskning visar att inte en enda av de 218 anmälningar mot anställda vid Uppsalapolisen förra året har lett till åtal. Vad anser du om det? Tyck till här!

Något straffrättsprofessor Per-Ole Träskman, vid Lunds universitet, reagerar på:
– Rent statistiskt sett verkar det mycket underligt att ingen av de här anmälningarna skulle haft en grund som förutsatt att man går vidare till rättegång. Det verkar mycket osannolikt att det skulle vara fallet.

Som vi kunde berätta i morse så har anmälningarna mot polisanställda i länet mer än fördubblats på tio år. Något som inte på något sätt oroar länspolismästare Erik Steen. Han pekar nämligen på att antalet fällda poliser inte tycks öka. Å han har fullt förtroende för internutredningen:
– Om det något år skulle vara noll och sju, det är nog ganska naturliga variationer.

Du litar på att det har varit en fullgod prövning av alla fall förra året?
– Jag tycker inte jag ska recensera åklagarna, men jag utgår från att de är duktiga, säger Erik Steen.

I går kunde Upplandsnytt avslöja stora brister i en internutredning som gällde 21-årige Markus, som fick armen avbruten vid ett polisingripande förra vintern. I den utredningen hade inte en enda polis förhörts om händelsen och åklagaren hade också enligt flera experter förbisett viktiga fakta innan han lade ned ärendet i brist på bevis. Och av förra årets totalt 218 anmälningar mot Uppsalapolisen har inte en enda lett till åtal. Björn Ericson är chef för åklagarna på den särskilda enheten för polismål som håller i utredningarna när medarbetare vid Uppsalapolisen anmäls:
– Vi hoppas att vi så ofta som möjligt når så långt som möjligt, men jag tror att alla våra aåklager gör så mycket smo möjligt för att klarlägga ett händelseförlopp

Brukar ni göra det?
– Ja, sen har jag inte inblick i alla ärenden, men det är vår ambition. Det är också så att det finns ett system för att klaga om man inte är nöjd.

Men har man inte rätt till en ordentlig prövning med en gång?
– Det är klart att man har.

När åklagaren lägger ned ett fall så kan det bli ett disciplinärt ärende inom Uppsalapolisen. Länspolismästare Erik Steen:
– Om åklagaren sagt att det här inte är något brott, då kommer det till oss. För en prövning, finns det då disciplinärt överskott - det prövar vi, säger Erik Steen.

Men vår granskning visar att bara ett ärende förra året hittills lett till disciplinåtgärd hos PAN, Polisens ansvarsnämnd.

Ingen polis förra året åtalades alltså, men en person har lagförts. Det handlade om forskörningsböter på 2000 kronor för att ha hört 38 kilomter i timmen på en 30-väg.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista