platsbrist i vården

"Politiker: Vi har varit oroade"

(Uppdaterad 28 april 17.07)
Vi har varit oroade, det säger moderate landstingsrådet Arne Sandemo efter Upplands läkarförenings anmälan till Arbetsmiljöverket där sjukhuset får skarp kritik för att ha för få vårdplatser och därigenom riskera både patienternas och personalens välmående.

Vad anser du om den här situationen? Tyck till här!

– Vi har varit ganska oroade över den här situationen och vi är medvetna om den pressade arbetssituation som har varit och att detta också är en möjlig patientsäkerhetsrisk, säger landstingsrådet Arne Sandemo (M).

Varför har ingenting hänt tidigare då?

– Det har hänt. Det har ju pågått en analys i sjukhusledningen sedan i höstas egentligen.

Stefan Branth är överläkare inom akutsjukvården på akademiska sjukhuset. Han menar att personalen på sjukhuset inte hinner ge patienterna den vård de behöver.
– Vi rondar ibland ett dygn för sent för vi hinner inte. I princip varje helg är det kalibalik här. Vi kan komma mitt i natten och göra ronder som egentligen skulle gjorts på morgonen. Det fungerar inte. Ibland är det så mycket att vi inte ens hinner gå in till patienter under helger.

Bristen på akutvårdplatser resulterar i att många patienter måste utlokaliseras . Det innebär att de patienter som inte får plats på akutmottagningen sprids ut på andra avdelningar på sjukhuset. Avdelningar där personalen inte alltid har den specialkompetens som behövs. Ibland är så många som 40 patienter utplacerade på andra avdelningar. Det ökar pressen på både läkare och övrig sjukhuspersonal, där många lider av stressymptom, anser överläkaren Stefan Branth.

– Vi försöker göra allt vi kan för patienterna i det här läget men vi räcker inte till. Nu sista tiden har det blivit fullständigt ohållbart. Det har spårat ur.

Problemen som platsbristen orsakar är kända sedan tidigare. Ulf Hansson chefsläkare sjukhusledningen:

– Jag delar uppfattningen att det är en besvärlig situation. Vi på sjukhusledningen är angelägna att göra något åt det här. Vi ska öppna fler vårdplatser. Vi ska också öppna fler platser för så kallad intemediärvård. Vårt mål är att lösa det här på ett bra sätt.

Stefan Branth, överläkare inom akutsjukvården, menar att situationen på sjukhuset på senaste tiden blivit så allvarlig att man riskerar patienternas liv. Han tycker att fler vårdplatser låter som en bra och nödvändig åtgärd, men är oroad över att det kommer att ta för lång tid.

– Man har bara väntat och väntat och väntat tills vi nu sitter i en katastrof.

Moderaten Arne Sandemo säger öppnandet av nya platser bör ske snabbt, men han har ingen tidsgräns.

– Vad som är acceptabelt när det gäller hur när man kan öppna de nya vårdplatserna det har jag ingen uppfattning om nu, men så snart det kan göras naturligtvis, säger Arne Sandemo.

Elin Jäderström
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista