Stora brister i internutredningar

Utpekade poliser som inte förhörs - och vittnen som inte kontaktas. Internutredningarna mot poliser i Uppsala län har stora brister. Det visar Upplandsnytts genomgång av de sekretessbelagda utredningarna från förra året. Vad anser du om det här? Tyck till här!

Vår fortsatta granskning avslöjar att utredningen kring fallet med 21-årige Markus, som vi rapporterade om häromdagen, inte är unikt. Justitieombudsmannen Mats Melin är bekymrad:
– Det här är bland det mest grannlaga som polisen har att ägna sig åt, då är det oerhört viktigt att man gör det så noggrannt som möjligt, säger han.

Januari 2009. I samband med en demonstration utanför Livets Ords kyrka i Uppsala uppstår det tumult. En civilklädd polis ingriper mot en demonstrant, som i sin tur gör våldsamt motstånd. Den personen anmäler senare polisen för misshandel och påstår att han skadades under ingripandet. Men ingen förundersökning inleds och den polis som gjort ingripandet förhörs inte.

Det här var ett exempel från de sekretessbelagda internutredningarna om poliser i Uppsala län från förra året som Upplandsnytt läst i sin helhet. Och vi kan i dag visa att det är i ytterst få fall, endast tre av de nedlagda utredningar som vi läst, som utpekade poliser överhuvudtaget förhörts. I omkring 50 anmälningar handlar det om övervåld och där förhördes heller inga poliser, trots att det i flera fall fanns en utpekad polis. I andra fall där polisen inte är namngiven finns handlingar i utredningarna där det går att ta reda på vilken eller vilka poliser som fanns på plats vid den påstådda händelsen. Trots det har inga poliser heller i dessa fall förhörts. Justitieombudsmannen Mats Melin är kritisk:
– I alla fall av mer individuellt riktade ingripanden så tycker jag att det är en fullt rimlig princip att "oskadad in - skadad ut" så bör man förhöra de polismän som varit med vid ingripandet, säger han.

I många av internutredningarna finns endast en kort skriftlig rapport skriven av den polis som gjort ingripandet, och Mats Melin säger att man inte enbart bör förlita sig på dessa PM. Vår granskning visar dessutom att internutredarna inte kontaktar vittnen till de händelser som anmälts. Endast i enstaka fall finns förhör med vittnen, detta trots att det i många andra fall finns både namn och telefonnummer till dem som bevittnat ett påstått brott. Överåklagare Björn Ericson, som ansvarar över internutredningarna mot poliser i Sverige, vill inte kommentera resultatet i vår granskning, men säger att han litar på sina åklagare:
– Du förstår när du lyssnar på mig att du vill dra slutsatser av de här siffrorna som jag inte vill hålla med om. Det kanske ligger något i det du säger, men inte i siffrorna i sig utan då måste vi titta på varje enskilt ärende och se om det är något fel på åklagarens bedömning. Vi har väldigt erfarna åklagare som vet var domstolarna lägger ribban för att vi ska nå en fällande dom, och det är alltid det som är måttstocken för oss.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista