Fler äldre får kritiserade matlådor

Trots kritik från äldre utvidgar nu Uppsala kommun användningen av snabbmatlådor, så kallad koka-kylmat, inom hemtjänsten. I dag är det 300 pensionärer som får snabbmatlådorna men inom kort kommer det vara dubbelt så många.

Koka-kylmat infördes i Uppsala kommun för två år sen och innebär att pensionärerna en gång i veckan får matlådor för en hel veckas ranson. Maten görs av Samhallanställda i Sala, plastförpackas och körs sen lastbilar till Uppsala.

De gamla får själva värma upp maten i mikrovågsugn. Kommunen spar tid och pengar eftersom vårdpersonalen inte behöver besöka de gamla varje dag, men sedan snabbmaten infördes har också kritiken varit hård från många håll.

PRO har protesterat, liksom oppositionspolitiker som menat att man tar bort en del av den glädje som en bra måltid kan vara. Det blir också lätt fel i hanteringen. Av ren nyfiken drar en del bort platsen på förpackningen för att titta vad som är i och då är maten förstörd eftersom förpackningen måste vara obruten för att den ska kunna stå en hel vecka.

72-åriga Ingeburg Larsson i Sävja har fått kokakyl-mat i drygt ett år och för henne har matglädjen försvunnit. Hon reagerar främst på man inte får några fräscha grönsaker till maten eller någon efterätt.  Det har också förekommit klagomål på att maten ibland är så dålig att den inte gått att äta.

- Den här plasten gick upp som en bubbla och då förstod jag att det måste vara någon jäsning på gång. Den maten provsmakade jag inte ens, säger Ingeburg Larsson.

- Men du har fått sur mat också?

- Ja.

Trots kritiken kommer Uppsala kommun alltså att utöka koka-kylmaten. Områden där nu snabbmaten introduceras är bland annat, Centrala staden, Luthagen och Svartbäcken.

Magnus Johannesson, chef för äldreomsorgen i Uppsala menar att många är nöjda, men medger att kvaliten på maten kan vara ett problem ibland:

- Det kan vara en del av maten, främst potatisen, som unde rivssa tider under året är svår att få så att den upplevs som fräsch.

- Skulle du vilja ha sådan mat själv när du blir äldre?

- Jan, jag har ingenting emot det, det kan jag säga direkt, säger Magnus Johannesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".