Få förhör i polisens internutredningar

Förhör med personal är ovanligt när poliser internutreds för brott. Istället används i stor utstäckning PM som underlag för hur en anmälan ska tolkas. Redan i slutet av 90-talet kritiserade dåvarande justitiekanslern Hans Regner PM-systemet och tyckte att man borde övergå till förhör istället.

-De är naturligtvis alltid en risk att de blir tillrättalagda, och är det flera finns det alltid en risk att man snackar sig samman om vad som har inträffat.

Den slutsatsen drog förre JK Hans Regner efter en granskning han gjort med anledning av det uppmärksammade fallet där Osmo Vallo dödades vid ett polisingripande. Det var mer än 11 år sedan - men vår granskning visar att åklagarna alltså i dom allra flesta fall fortfarande lutar sig mot PM och inte förhör utpekade poliser.

Så var det i utredningen efter att 21-årige Markus anmält polisen för övervåld sedan hans arm brutits på minst två ställen vid ett polisingripande, som vi berättat om.  Där hördes inte den utpekade polisen, och det var inget undantag.
För i bara tre av de omkring 160 nedlagda fall vi granskat  hördes utpekade poliser. Det var i två fall där poliser skjutit och träffat personer, och i ett fall där en tom haschpipa ska ha försvunnit vid en husrannsakan.
I ytterligare några enstaka fall hördes poliser som vittnen. I övriga fall där åklagaren alltså fattat beslut om att inte utreda vidare, finns ofta en så kallad händelserapport inlagd i utredningen, som kortfattat beskriver ingripandet. I betydligt många fler fall många fler fall fanns just PM från poliser.

Det här är ett arbetssätt som förbryllar Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

-Jag kan ju bara spekulera i varför man inte förhör poliser. Och jag kan vara oerhört konspiratorisk och komma fram till att nej, de vill inte komma fram till att det var något brott. Eller så kan jag vara mer förlåtande och säga att de gör väl så gott de kan. Vem ska de fråga om vad och de kanske vet att det så sällan leder till fällande dom i alla fall. Men jag har svårt att förstå arbetssättet, säger Ingrid Helmius.

Överåklagare Björn Ericson är chef för åklagarna som håller i utredningar när polisanställda i Uppsala län anmäls:

-Det är inte istället för att föra poliser, utan det är för att man ska bedömma vad man ska göra för något. Om det finns skäl att gå vidare i ett ärende.

Det finns ju vissa problem med att använda PM som informationskälla. Då kan man ju inte ställa några motfrågor eller detaljfrågor?

-Nej, så till vida håller jag helt med dig. På det viset är förhören bättre, säger Björn Ericson.

Alexander Gagliano
Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista