knivsta

"Kommunhusbygget - en skandal"

I Knivsta begär nu Socialdemokraterna att kommunrevisionen granskar hur beslutet att låta bygga ett nytt kommunhus hanterats av den borgerliga majoriteten. Socialdemokraterna kallar bygget för en demokratisk skandal.

Partiet menar att avtalet med byggbolaget borde ha diskuterats i kommunfullmäktige innan det godkändes.

– Vi menar att det borde tagits ett beslut i kommunstyrelsen om kontraktet och att det borde komma upp i kommunfullmäktige. Det här är ett väldigt omfattande ekonomiskt beslut som innebär att kommunen binder sig till kostnader för lång tid framöver. Det nya avtalet har inte tagits i några instanser alls, utan det har bara skrivits under av kommunstyrelsens ordförande, säger Anders Grönvall.

Socialdemokraterna menar att kommunstyrelsens ordförande, Moderaten Göran Nilsson, agerat utan demokratisk insyn när han tecknat avtalet med de berörda företagen, alltså byggbolaget NCC och det bolag som sen ska överta ägandet och som kommunen ska hyra av, RBS Nordisk Renting. Kommunhuset ska stå klart om två år, det ska ligga intill järnvägsstationen och vara fyra våningar högt, och förutom kommunala förvaltningar ska där finnas bibliotek och restaurang. Polisen ska flytta in där, liksom Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Göran Nilsson säger att han välkomnar en revisorsgranskning:

– När det gäller kommunhuset så har den frågan skötts i väldigt stor öppenhet och alla vet vad som hänt. Där finns vad jag förstår inte så mycket ytterligare att titta på. Det som finns är man givetvis välkommen att undersöka, säger Göran Nilsson.

Bör inte en sådan stor sak tas i kommunfullmäktige, rent principiellt?

– Det bör inte, men skulle mycket väl kunna gjorts. Hade någon aktualiserat frågan, så skulle vi självklart gjort det.

Göran Nilsson säger att ärendet behandlats i kommunstyrelsen på ett helt korrekt sätt.

När det gäller vad det nya kommunhuset innebär ekonomiskt för kommunen så majoritet och opposition helt olika uppfattning.

– Det här blir väldigt dyrt. Det här kommer kosta mellan sju och åtta miljoner kronor mer än vi har i hyreskostnad i dag, menar Socialdemokraten Anders Grönvall.

– Det blir i många fall en hyressänkning när vi flyttar till de nya lokalerna, menar Moderaten Göran Nilsson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista