Sommestad tillbakavisar kritik

Vikarierande miljöminister Lena Sommestad från Uppsala tillbakavisar anklagelserna om nepotism under sin tid som VD för Institutet för framtidsstudier. Sommestad säger till Upplandsnytt att maken fick uppdrag av institutet eftersom det inte fanns någon annan med rätt kompetens.
Det är DN:s ledarredaktion som tagit fram uppgifterna om Lena Sommestads tid som chef för Institutet för framtidsstudier. Under Sommestads ledning fick hennes man, kulturgeografen Bo Malmberg vid Uppsala universitet, vara med i flera forskningsprojekt som finansierades av institutet. Enligt DN är det här tydliga teckan på nepotism, dvs att man gynnar familj och vänner på bekostnad av andra utomstående som kanske är bättre meriterade. Sedan i tisdags då Sommestad utnämndes till vikararierande miljöminister har hon haft få lugna stunder. Igår kunde Ekoredaktionen berätta att Sommestad sitter i styrelsen för ett aktiebolag och är delägare i ett handelsbolag, vilket anses känsligt för en minister. Sommestad har nu avsagt sig sina sidouppdrag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista