Varning för koka-kylmat

Äldre personer som äter mat från  snabbmatlådor, så kallad koka-kylmat riskerar att inte få sina speciella behov tillgodosedda, varnar nu expert.

Ylva Mattsson Sydner, forskare i hushållsvetenskap, varnar nu för att äldre som äter mat från snabbmatlådor, så kallad koka-kyl-mat, inte får sina speciella behov tillgodosedda.

- Matlådorna är inte flexibla och personer med stort omsorgsbehov kanske behöver extra berikad mat, kanske extra mer sås. Många gamla mister också aptiten och kanske är i beho vavmat som doftar lite mer än avnligt för att återfå aptiten, säger Ylva Mattsson Sydner.

Som vi kunde rapportera i går utökar Uppsala kommun nu systemet med snabbmatlådor från att gälla 300 pensionärer i hemtjänsten till över 600. Ylva Mattsson Sydner menar att det största problemet med snabbmatlådorna är att de inte är individanpassade.

- Många äldre behöver också efterrätt och det är det ju aldrig fråga om här, säger Mattsson Sydner.

Inom kort är det runt 600 pensionärer inom hemtjänsten som varje vecka kommer att få snabbmatlådor levererade hem för en hel veckas ranson. Maten görs i Sala, platsförpackas och körs sedan till Uppsalas pensionärer som  sedan får värma upp maten inför varje måltid.

Kommunen spar på det här sättet både tid och pengar eftersom personalen inte behöver besöka de äldre varje dag. Men kritiken har varit hård från många håll t ex får pensionärerna inte längre några fräscha grönsaker eller någon efterrät.

Ylva Mattsson Sydner berättar att det är en trend över hela landet att införa såna här lådor. Hur det påverkar de gamla är dåligt undersökt men nu kommer man i en stor undersökning  att fråga pensionärerna vad de tycker, för maten är viktigt även för de äldre, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".