Det lutar åt ja till Musikens Hus

På ett möte i går kväll beslutade Folkpartiets representantskap med stor majoriet att rekommendera sina fullmäktigeledamöter att säga ja till ett Musikens Hus i Uppsala. Det innebär att det verkar kunna bli majoritet för ett bygge.

Det är fyra partier som har arbetat fram det förslag till en konsert- och kongressanläggning som fullmäktige ska ta ställning till i slutet av mars. För att det ska bli en anläggning krävs att minst tre av dem säger ja när det väll kommer till omröstning i fullmäktige.

I förra veckan sa kristdemokraterna att de lutade åt ett nej, men vänsterpartiet har beslutat sig för att säga ja och socialdemokraternas kommunalråd Lena Hartwig har tidigare sagt att hon räknar med att hennes parti också gör det. Därmed ser det just nu ut som att det i kommunfullmäktige kommer att finnas en majoritet för ett Musikens hus. För när folkpartiet hade representantskap igår kväll så röstade 20 ledamöter för och 7 emot.

En stor majorietet av folkpartisterna beslutade alltså att rekommendera sina fullmäktigeledamöter att rösta ja. Enligt Leif Sanner, kommunalråd för Folkpartiet, är det mycket sannolikt att rekommendationen också kommer att följas.

På folkpartimötet fanns en oro för konsert- och kongresshusets kostnader. Det beräknas ju kosta över 500 miljoner kronor att bygga och 20 miljoner om året att driva, men det som fick folkpartiet att säga ja är enligt Leif Sanner att man tror att en konsert- och kongressanläggning ökar tillväxten och ger fler jobb i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista