Ärnaplaner skjuts upp till efter valet

Det är helt avgörande för planerna på en civil flygplats i Uppsala att Uppsala Airport kan veta att de får ha tillgång till marken på lång sikt, nu när försvaret inte längre är intresserat av att sälja. Det säger bolagets talesman Mattias Sjölund.

Men Mattias Sjölund tycker ändå att flygplatsplanerna är lika realistiska idag som tidigare.

– I dagsläget är de inte mer realistiska än vad de var för tre år sedan. Det som gör att det drar ut på tiden är exempelvis att försvarsmakten återgår till en position man hade för tre år sedan, och där emellan har man talat om allt ifrån att Ärna inte är viktig till att Ärna är superviktig och det gör ju att processen drar ut på tiden. Miljöprövningen har också dragit ut på tiden och tiden är ju alltid en väldigt viktig faktor därför att aktieägare och investerares tålamod tryter till slut och så även mitt.

– Den stora pengen som kommer att behövas för att rusta upp Ärna för att kunna hantera civilflyg, de pengarna ser vi ingen anledning att ta in just nu med bakgrund av att valet bara ligger några månader bort. Vi får helt enkelt vänta och se.

Det Uppsala Airport väntar på är hur den politiska inställningen till flyget ser ut efter valet. Men att man inte får köpa marken är inte avgörande för civitflygets framtid på Ärna, däremot väljer man alltså att fortsätta äga flygplatsen, säger överstelöjtnant Fredrik Bergman.

– Vi har beslutat att fortsätta behålla flygplatsen i statens ägo.

Men hur försvarets beslut att inte sälja påverkar tidsplanen, är svårt att sia om idag. Och det är inte alla uppsalabor som är sugna på mer flygtrafik till och från Ärna.

– Jag har bott precis vid Ärna och om jag bodde där skulle jag inte gilla att ha flygplatsen där. Jag ser inget behov av det, säger uppsalabon Hans Fredriksson.

Anna Bratt
anna.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista