Fel spara bort dykare i Östhammar

En räddningstjänst utan egna dykare kan kosta liv. Det menar både polisen och räddningschefen i Östhammar.

- Det känns hemskt alltså. För när det händer en olycka, att det inte finns en tillgänlig resurs.

Polisinspektör Bertil Danielsson är mycket oroad. Upplandsnytt berättade tidigare i veckan om de besparingar som föreslagits inom räddningstjänsten i Östhammar. Runt 13 procent av kostnaderna måste sparas i år.

En av de besparingar som räddningschefen Lars-Erik Falk föreslagit är att räddningstjänsten i Östhammar inte ska ha egna räddningsdykare. Om dykare behövs, så ska man ringa in dem  från Stockholm. Med helikopter kan det ta fyrtio minuter för dykarna att vara på plats. Även om det inte är så ofta som dykarna behövs så kan det här kosta liv, säger Lars- Erik Falk.

- Det gör det ju då, om det är de här tidszonerna vi pratar om.  Om man dyker inom en kvart är ju möjligheterna större att ett liv går att rädda.

Polisen är alltå kritisk till det hrä förslaget och har skrivit ett brev till Östhammars kommun. Bertil Danielsson menar att dykare som kan komma snabbt inte bara är viktigt när det handlar om att rädda liv, utan också när någon har drunknat så är det viktigt att man kan få upp den personen fort så att anhöriga kan få besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista