Uppsalalett forskningsprojekt i mångmiljonklassen

EU satsar 80 miljoner på ett nytt forskningsprojekt som leds från Uppsala. Man ska söka nya verktyg och metoder för att studera människans arvsmassa, för att få en ökad insikt om olika sjukdomar.

Det EU- finansierade projektet, kallat Moll Tools, involverar 17 ledande europeiska forskargrupper plus en amerikansk samarbetspartner. EU har satsat runt 80 miljoner kronor för att dessa forskargrupper under tre år ska bygga upp nya metoder för att anlysera information i människans DNA.

Det här kan i sin tur innebära att man kommer närmare en lösning vad gäller sjukdomar som man idag inte vet hur man ska behandla. Nya verktyg och metoder för att studera människans arvsmassa kan leda till en ökad insikt till sjukdomar som än idag är ett mysterium, säger professorn Ulf Landgren vid Uppsala universitet, som leder projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista