Trots protester - Dalbyhemmet läggs ner

Allt talar nu för att de omstridda planerna att lägga ner äldreboendet Dalbyhemmet söder om Uppsala kommer att bli verklighet i år. Trots alla protester och den extra utredning som gjorts, så ser det nu ut att finnas en politisk majoritet för en nedläggning.

Dalbyhemmet ligger vackert, med utsikt ner mot Dalbyviken, men det är omodernt. Bland annat får flera äldre dela dusch, något som gör att sjukdomar kan spridas. Därför måste hemmet göras om eller läggas ner.

Äldrenämnden i Uppsala kommun var på väg att lägga ner det i höstas, men efter att många i området protesterat så blev det i stället så att en grupp med Dalbybor och politiker utredde hemmets framtid igen.

Gruppen kom fram till att det skulle gå att bygga om och ut hemmet utan att det skulle bli så dyrt i drift som man tidigare trott. Men det skulle fortfarande bli dyrare än att lägga ner, och dessutom skulle dubbelt så många äldre behöva bo där och då skulle man vara tvungen att placera äldre inifrån stan ute i Dalby.

Detta har nu gjort att moderaterna bestämt sig för att rösta för en nedläggning. Socialdemokraterna tar slutlig ställning nästa vecka, men nämndordföranden Jonny Husén säger att de med största sannolikhet håller fast vid vad de sa från början - och då finns en majoritet för att lägga ner.
 Moderaten Lars-Olof Bäckman:

Lisa Blomster sitter i sitt rum på övervåningen i Dalbyhemmet och tittar ut genom fönstret, under vintern har hon sett många som åkt skridskor på viken: BLir det så som allt verkar så får de äldre troligen flytta till sommaren säger Lars-Olof Bäckman. Lisa Blomster, som bott i Dalby sedan fyrtiotalet vill inte ens tänka på det:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".