Vårdbiträden utnyttjade döendes telefon

En döende 85-årig man fick ligga ensam i sitt rum medan vårdbiträdena använde hans telefon för privat bruk. Han ska inte heller ha fått den vård han behövde, enligt Länsstyrelsens granskning.

Anders Forslund, socialkonsulent på länsstyrelsen menar att Uppsala kommun skulle ha anmält händelsen enligt Lex Sara, vilket alltså inte gjordes.

- Att kommunen inte har gått vidare med egna åtgärder, det tycker jag är allvarligt, säger han.

Den 85-åriga mannen var på väg att dö. Han var svårt handikappad och låg till sängs i sin bostad. Det var en novemberkväll för drygt ett år sen.

Vårdbiträdena som skulle se till att hans sista dagar fick levas i värdighet satt istället och pratade i hans privata telefon. Enligt en anhörig till mannen ska den gamle på flera andra vis också ha försummats av vårdpersonalen. Bland annat ska de ha struntat i att vända mannen, trots att han behövde det för att undvika liggsår.

Ärendet anmäldes alltså till Länsstyrelsen som uppmanade Uppsala kommun att göra en anmälan enligt Lex Sara. Alla som arbetar inom omsorgen har idag skyldighet att anmäla om det förekommer missförhållanden bland patiernterna. Men det gjordes inte.

- Det är möjligt att det var ett formellt fel, men vi bedömde det då som att det inte var nödvändigt. När det gäller själva omvårdnaden av mannen så bedömde vi att den fungerade bra. Så säger Karin Wallner, dåvarande chef för hemtjänsten i kommundelen.

Idag är Magnus Johanesson chef för äldreomsorgen i vård och bildning i Uppsala kommun.

- Så här i efterhand kan man nog se att det hade varit bra om man hade gjort en Lex Sarahanmälan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".