Poliser slapp disciplinåtgärder

De poliser som stormade in i fel lägenhet och gjorde husrannsakan och gav lägenhetsinnehavaren en chockartad upplevelse, har inte fått några disciplinpåföljder. Detta trots att åklagare bedömde det som tjänstefel.

Uppsalapolisens gatulangningsenhet stormade in i fel lägenhet och gjorde husrannsakan i Skutskär förra våren.

Lägenhetsinnehavaren Marco Santino, som fortfarande mår dåligt efter intrånget, polisanmälde poliserna. Tjänstefel, men inte ett straffbart brott, konstaterade åklagaren vid internutredningen. Men tjänstefelet har inte heller lett till några disciplinära följder för de inblandade poliserna.

Kommissarie Tommy Bringholm, är ansvarig för det beslutet vid Uppsalapolisen:

 – Om man tittar på de arbetsmetoder man använt och även hur man hanterat det som sedan visat sig vara felaktig information, så finns det ingen anledning till kritik.

Ja, åklagaren som höll i internutredningen bedömde att det var ett ringa tjänstefel då han anser att det var ett förhastat beslut om husrannsakan som ledde till att polisen hamnade i fel lägenhet. Ringa tjänstefel är dock inte straffbara och därför lades utredningen ner. Fallet skickades sedan till Uppsalapolisen för en ny prövning, av bland annat länspolismästaren.

Ofta skickar Uppsalapolisen fall där åklagaren bedömer agerandet som ett ringa tjänstefel, vidare till polisens personalansvarsnämnd, PAN, för arbetsrättslig prövning. I de fall man inte anser att en tydlig tjänsteöverträdelse begåtts, kan man istället ha samtal med de aktuella poliserna om metoder eller rutiner. I det här fallet har man inte gjort något av det. Tommy Bringholm har däremot diskuterat "interna rutiner" med gatulangningsenhetens chef.

Anmälaren Marco säger att polisen fick honom att öppna dörren genom att utge sig för att vara två tjejer som fått fel på bilen och behövde låna telefon. 

Ingrid Helmius, doktor vid Uppsala universitet, är kritisk till att Uppsalapolisen inte skickat ärendet till PAN. För Enligt rikspolisstyrelsen är rättsläget oklart kring om det är tillåtet att luras på det sätt som Marco beskrivit:

 – Det borde finnas intresse från polismyndigehetns sida att pröva det här, så att poliser i framtiden vet hur de ska göra i liknande situationer.

Marco Santino, som råkade ut för det felaktiga tillslaget - är besviken:

 – De ska ju få minst en varning, så att de inte upprepar samma misstag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".