Ge med hjärtat - tappa lite blod!

För den som tröttnat på geléhjärtan och röda rosor finns annat att göra på alla hjärtans dag. Fram till klockan 16 står blodbussen på stora torget i Uppsala. Gamla och nya blodgivare kan ställa sig i kön.  

Det blir snabbt trångt i blodbussen. Längs sidorna finns gröna galonbritsar som alla är upptagna när Radio Uppland kliver in. Flera personer sitter och fyller i papper om sin hälsa. För dem som går igenom första kontrollen väntar sticket. Fyra och en halv deciliter blod tappas upp på rör. Blodvärde och blodgrupp kontrolleras och så måste flera sjukdomar uteslutas - som HIV, syfilis och hepatit.

Karin Sundberg är biomedicinsk analytiker och jobbar i blodbussen. Hon är van att det blir rätt mycket att göra när de är ute.

-  Det har alltid varit mycket folk som kommer. De tycker det är lite spännande tror jag och så att man äntligen kommer sig för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".