"Kristi brud" predikar lydnad

I dag kan Upplandsnytt som första nyhetsmedium återge delar av predikningar som hållits av den Knutbykvinna som kallats för Kristi brud, och som anses ha varit den drivande kraften i Knutbys Filadelfiaförsamling.

Under de fem veckor som gått sedan Knutbydramat, har ju diskussionerna handlat minst lika mycket om Knutbys Filadelfiaförsamling, som om själva mordhistorien. Och i en central roll finns den kvinna som ofta kallas ”Kristi brud”. Kvinnan har hittills vägrat alla intervjuer, och har inte hörts i några nyhetsmedier, förrän nu.
Dessa predikoutdrag styrker det som sagts om att hennes syn på begreppet Kristi brud avviker från traditionell uppfattning:

- Vi ska fira bröllop en dag, där Jesus får sin brud. Och det är inte församlingen det handlar om där. Bara så vi får dementera en lögn till. Det står inte det, det står inte att det är församlingen...

Hon framstår som ideologen i församlingen, hom kom till Knutby i december 1992 och började målmedvetet resa runt i landet och rekrytera människor till Knutby, och hon gjorde om bibelskola som redan fanns till en träningsskola, med kurser tre gånger om året, för att som det hette träna lärjungar. Och en tynande pingstförsamling ökade plötsligt till 100-talet medlemmar. Men kvinnan har blivit starkt ifrågasatt inom pingströrelsen. Både för den hårda tonen i sina predikningar och för att hon enligt vad som sagts ska ha utsett sig själv till Kristi brud, den term som enligt gängse kristendom avser troende människor i allmänhet, eller en hel församling. Och helt klart är att kvinnan betraktar sig själv som en särskilt utvald.

- Jag är profet. Jag profeterar det han befaller mig att göra.

Hennes predikningar visar på en mycket auktoritär stil i Knutbyförsamlingen.

- ...att få folk att lyda. Kristna kan ju vara som fruktansvärt bångstyriga barn - ’jag vill inte, jag känner inte för det, jag har ingen lust, det här vill jag inte hålla på med...’.
Uppror är en synd mot Gud.

Samma stränga livssyn finns också i hennes syn på barnuppfostran.

- Att barn lär sig lyda - det är mycket viktigare än vad vi kan tro. Det är ju inte bara det att, liksom, ’sitt still, så att vi får tyst kring matbordet’, utan det är ju frågan om att fostra dem så att de ska kunna lyda Gud.

Och hon menar att det är stor skillnad mellan församlingen och övriga Knutbybor

- Folket i Knutby, i byn, i trakten - de vet. De ser ett rent folk. Alltså, det är skillnad på helig och ohelig, det är skillnad på ren och oren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".