Brandorsak ännu oklar

Det är ännu oklart vad som orsakade lägenhetsbranden på Servicehuset Eskil på Torkelsgatan i Uppsala igår kväll, då en person omkom. Den tekniska undersökningen fortsätter imorgon.
Gårdagens brand var den andra på en vecka på samma servicehus med dödlig utgång, och nu säger Torsten Johnsson, som är ordförande i centrala stadens kommundelsnämnd, att alla servicehus borde ha centrala brandlarm som varnar hela huset. Polisens tekniker har under dagen undersökt lägenheten som brann igår och kommer att fortsätta imorgon. Lägenheterna på Eskil och i andra äldre servicehus i Uppsala har brandvarnare, men inga automatiska brandlarm som når personalen och räddningstjänsten. Sådana larm finns t.ex. på äldreboendet Balder och där har räddningstjänsten snabbt kunnat släcka bränder. Och under eftermiddagen så höll kommunen och brandförsvaret ett möte, där det föreslogs att en arbetsgrupp med folk från kommunstyrelsens kontor och brandförsvaret ska försöka sätta en högre ambitionsnivå vad gäller brandskyddet på boenden. I samband med det så ska brandförsvaret inventera alla liknande hem i Uppsala kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".