Knutby skola hanterar problem bra

Skolledningen på Knutby skola har tagit tag i de problem som funnits på ett bra sätt. Det menar Uppsala kommun i ett yttrande till skolverket, som nu granskar skolan efter en anmälan.

- Generellt tycker jag att rektor hanterade det riktigt bra, det säger Per Petterson är grundskolechef i Uppsala.

Bakgrunden till det grundskolechefen säger är att Knutby skola nyligen anmäldes till Skolverket av en lärare som tidigare arbetat där.

Hon menade att en del av personalen använde hårdhänta metoder, till exempel kunde en lärare trycka ner och hålla fast en elev på golvet.

Efter ett besök på skolan krävde skolverket svar från kommunen om vad de vetat om problemen och vad de gjort

Kommunen skriver att det länge funnits motsättningar mellan två grupper inom personalen på skolan. Den tredjedel som är med i filadelfiaförsamlingen och de som inte är det. De har bland annat haft olika syn på hur man ska hantera elever.

Enligt grundskolechefen har skolans rektor alltså tagit tag i problemen, bland annat genom att ta in en extern psykolog under förra våren och en personalkonsulent under hösten.

Grundskolechefen Per Pettersson tycker också att rektorn agerade snabbt och bra mot den elevassistent som enligt vad Upplandsnytt erfar bland annat ska ha gnidit in en elevs ansikte med snö, han fick sluta efter en händelse i december.

Det kommunen däremot inte kommenterar i sitt yttrande är att den lärare som anmält skolan beskriver hur kränkningar av elever är vardag på skolan.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Om det stämmer och om skolan i så fall gjort tillräckligt det kan grundskolechefen inte svara på än säger han. Kommunen gör en egen granskning av det som inte är klart än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".