"Jag är Kristi brud"

I dag kommer uppgifter som bekräftar att den kvinnliga Knutbypastor som kallats Kristi brud verkligen har utgett sig för att vara Kristi brud, något som i så fall går stick i stäv med med vad som är accepterat inom kristendomen i övrigt.

Upplandsnytt har i dag talat med en kvinna som gick Knutbyförsamlingens träningsskola år 2000. Kvinnan bor i Södertälje och bekräftar för Upplandsnytt att den kvinnliga pastor som kallats Kristi brud i förtroende berättat för henne och Södertäljekvinnans blivande man att det är pastorn själv som är Kristi brud.
Kristi brud vigdes med Jesus
Södertäljekvinnan och hennes man intervjuas också med namn och bild i förra numret av tidningen Världen i dag och berättar där att kvinnan som kallats Kristi brud kallade till sig paret under träningsskolans sista natt och hon ska bl a ha sagt:
- Jag ska tala om en hemlighet för er i kväll. Kristi brud sitter framför er. Hon ska också ha sagt att Bibelns Höga visa är en bok som handlar om henne.

Enligt samma artikel i tidningen Världen i dag ska den manlige pastor som nu sitter häktad dessutom ha vigt den kvinnliga pastorn med Jesus i en speciell ceremoni. Att den kvinnliga pastorn ser Kristi brud som en fysisk person kunde vi höra i Upplandsnytt i morse i ett utdrag ur hennes predikningar.
- Vi ska fira bröllop en dag där Jesus får sin brud, och det är inte församlingen det handlar om, bara så vi får dementera en lögn, säger hon.

Hädelse att kalla en person Kristi brud
Kvinnans syn på begreppet Kristi brud strider mot gängse kristen uppfattning, säger Owe Wikström, professor i religionspsykologi i Uppsala.
-  Generellt sett är det ett uttryck för den kristna församlingen, det är en metafor. Att den skulle kondenseras ner till en person skulle väl vissa kalla hädelse, säger han.

Owe Wikström reagerar också på kvinnans auktoritära förkunnelse, som det här avsnittet.
- Uppror är en synd mot gud.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".