Hedersmord på 26- åring

En 26- årig kvinna sköts till döds i går kväll i Gamla Uppsala av sin pappa. Kvinnans pappa greps tidigt i morse och mycket pekar på att det rör sig om ett så kallat hedersmord.

Det var alltså kärleken till fel man som ledde fram till mordet igår kväll. Den 26- åriga kvinnan sköts till döds alldeles vid ytterdörren till en lägenhet i Gamla Uppsala. När mordet ägde rum vid tiotiden igår kväll skedde det inför ögonen på kvinnans systrar och deras mamma, och de har nu pekat ut pappan som skyldig. Händelsen har redan betecknats som ett så kallat hedersmord med en flera år lång bakgrund. Redan i maj 1998 dömdes pappan och en sjuttonårig bror för olaga hot sedan de velat döda henne. Hon sa då i rätten att hon var helt övertygad om att pappan skulle sätta dödshoten i verket. Anledningen var att hon ville gifta sig med en man som pappan inte godtog. Pappan dömdes för hoten till villkorlig dom och dagsböter. Den 17- årige brodern dömdes den gången till skyddstillsyn. Några månader senare misshandlades kvinnan av brodern mitt på ljusa dagen på stora torget i Uppsala. Den nu mördade kurdiska kvinnan har tidigare framträtt i medier och berättat hur hon levt i skräck för sin familj sedan hon vägrat gifta sig med sin kusin i Turkiet. Under senare år levde hon i Östersund och var igår på besök i Uppsala för att säga adjö till släktingar inför en resa till Kenya, där det var meningen att hon skulle göra sitt examensarbete som agronom. Pappan har nu alltså gripits och har gjort vissa medgivanden, berättar Lena Larsson vid uppsalapolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista