"Köpte sex som länspolismästare"

Göran Lindberg köpte sex även under tiden han var länspolismästare i Uppsala län – det hävdar två kvinnor som polisen letat upp och förhört. Uppgifterna kan dock inte utredas vidare, eftersom brottet sexköp preskriberas efter två år. Det uppger åklagaren Håkan Roswall för Upplandsnytt i dag.

– Det finns uppgifter i utredningen som tyder på att han har köpt sex även under tiden då han var länspolismästare i Uppsala, säger Håkan Roswall, chefåklagare vid Riksenheten för polismål, som ansvarar för utredningen.– De uppgifter som lämnats ligger så långt tillbaks i tiden, så det går inte att åtala för det.

Så då har ni inte heller utrett det?
– Nej, att utreda brott som man inte kan åtala för när en person sitter häktad vore tjänstefel.

Ska det ha rört sig om omfattande sexköp?
– Det kan jag heller inte svara på eftersom vi inte utrett det, säger Håkan Roswall.

Hur trovärdiga bedömer du uppgifterna?
– Det kan jag heller inte uttala mig om eftersom vi inte utrett dem närmare.

Skulle de ha ingått i utredningen om händelserna skett senare?
– Javisst, självklart.

När nu brotten är preskriberade kommer uppgifterna alltså inte att prövas i domstol.

Det är också Håkan Roswalls utredningsteam som sökt upp dessa två kvinnor – och förhört dem.
– Det är två personer som berättat om sexköp så långt tillbaks. De har berättat att de sålt sex till honom när han var länspolismästare, säger Håkan Roswall.

Göran Lindberg var länspolismästare mellan 1997 och 2006.

Håkan Roswall vill inte kommentera omfattningen av de påstådda sexköpen, eller om de skett i Uppsala eller andra städer. Men han säger att kvinnorna har varit över 18 år när de ska ha skett.

Så här sa dåvarande länspolismästaren Göran Lindberg till Radio Uppland 2003 när vi granskade prostitutionen i Uppsala:

– Polisen har inte hur mycket resurser som helst och vi har gjort den prioriteringen att vi tar eventuell retaurangprostitution eller prostitution där vi får tips om att någon tjänar pengar på kvinnorna.

Idag verkar det vara nästan helt riskfritt att vara sexköpare i Uppsala och gå till en prostituerad och bryta mot lagen?

– Jag tror att det är ganska riskfritt vart som helst. Därför att även den prostituerade har rätt att vägra yttra sig i det här.

Göran Lindberg har i förhör erkänt just sexköp, men nekat till de övriga brottsmisstankarna om bland annat grov våldtäkt, förberedelse till grov våldtäkt mot barn och koppleri. Härvan började nystas upp när Lindberg greps i januari i år misstänkt för förberedelse till grov våldtäkt av en 14-årig flicka. Utredningen växte snabbt och han misstänks nu för sexbrott mot tio personer.

På torsdag begär åklagaren förlängd åtalstid, och den 23 juni, strax före midsommar, väntas åtal väckas mot Göran Lindberg. Rättegången börjar veckan därpå.

Även polisfacket i Uppsala län reagerar på uppgifterna om Göran Lindberg. Gunnar Elrud var ordförande i Polisförbundet när Lindberg var verksam här.

– När jag fick reda på misstankarna ursprungligen blev jag ganska bestört och det är inte utan att man känner sig sviken. Och det har varit så mycket redan innan närdet gäller grova misstankar så det här gör saken varken bättre eller sämre, tycker jag.

Hur hanterar man att sin kollega står åtalad får så här grova brott?

Ja, hur gör man? Man pratar väldigt mycket kollegor emellan. Men det är djupt olyckligt att det är någon inom rättsväsendet.