ENKÖPING

Missnöje bland akutsjuka i Enköping

Akutmottagningen vid Enköpings lasarett har sedan februari haft stängt på nätterna. Efter klockan åtta tar man inte emot fler patienter och klockan elva på kvällen går personalen hem. Och den som då behöver akutsjukvård får åka till Uppsala.

Tanken med de nya öppettiderna var att spara drygt tre miljoner kronor. Idag kom lasarettsledningens beräkningar som visar att man istället fått ökade kostnader med tre miljoner.

Gunnel Lindberg var på akuten idag och har vid flertalet tillfällen varit på väg till Enköpings lasarett på morgonen men då fått vänta, för att de inte öppnat ännu.

– vid två tillfällen har jag varit på väg ner, men klockan var inte tillräckligt mycket då så vi fick vänta. Jag tycker det har känts oroligt, det här att man inte kan åka ner när som helst. Jag har själv haft tryck över bröstet och jag tycker inte om att det är stängt på nätterna.

Om du kom in här klockan halv åtta på kvällen och får beskedet om att åka till Uppsala istället, vad skulle du göra då?

– Ja det är ju frågan om hur man känner sig. Men visst är det mycket motigare att åka till Uppsala. Och den gången jag satt där och väntade sa jag till min son att, nej nu åker vi hem till Enköping igen.

Hur har det här påverkat ert arbete?

– Mycket mera stress naturligtvis, missnöjda patienter, sämre arbetsmiljö och arbetstid, säger Monica Avås, chef vid akutmottagningen på Enköpings lasarett.

Vad säger patienterna?

– Det är lite blandat, men många är missnöjda och tycker att det är tråkigt att behöva åka till Uppsala.