Ilska efter besked om resecentrum

Reaktionerna har varit starka från Uppsalas politiker idag efter beskedet att att regeringen väljer att vänta med att bygga ut Uppsalas resecentrum, som ska underlätta för alla som pendlar till jobb eller studier.

Socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig har kallat det för en helt vansinnig prioritering.

Uppsalapendlarna får vänta länge till på den ombyggnad av stationsområdet som skulle göra det lättare att ta sig till och från spåren, smidigare att byta mellan tåg och buss, och att ingen skulle behöva missa tåget för att bommarna går ner.

Planerna var från början att det nya resecentret skulle börja byggas i början av nästa år, nu blir det i stället mellan 2007 och 2009, det är en del i det besked som regeringen, miljöpartiet och vänsterpartiet gav igår.

Samtidigt blir det heller inget dubbelspår på järvägen förbi Gamla Uppsala så det forstätter att vara en flaskals.   

Men samtidigt som Uppsala kommunalråd kokar av ilska så är det glada miner i Enköping och Älvkarleby. För den olyckadrabbade E18-sträckan mellan Enköping och Sagån kommer att börja dras om och bli riktig motorväg redan 2006-2007.
- Jag är oerhört glad. Vi kan få ner antalet olyckor, det handlar om en mycket mycket bättre trafiksituation för Hummelsta eftersom vägen delar samhället i två delar, det säger kommunalrådet Bengt Wahlberg:

Men till de nyheter som kommer att beröra många länsbor på ett mindre positivt sett är att det nu blir länet som ska bekosta påfarten från Bäryleden til E4:an.

Men regergingen skjuter inte till några extra pengar till det utan det ska tas från de pengar som finns och de är idag planerade att gå till andra vägprojekt, så även om kommunen och länet kommer att fortsätta att bearbeta vägverket för att få mer pengar så kan det här få stora konsekvenser.  

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".