Lovade eleverna tre år

Eleverna på Mikael Elias teoretiska gymnasium i Uppsala blev vid starten garanterade att skolan skulle finnas kvar i minst tre år, även om den gick med förlust, det uppger både elever på skolan och föräldrar. Vad tycker du om hur eleverna behandlats?

Som Upplandsnytt berättade i går läggs skolan nu ner efter bara ett år, och enligt ägarna Academedia beror det på att för få elever sökt till hösten. Linnea Sundberg är en av eleverna.

– Jag är besviken, för jag tycker det här har varit en jättebra skola. De stänger ner utan förvarning. De gick ändå ut och lovade oss tre år på gymnasiet även om det skulle bli lite folk. Om de har lovat en sak tycker jag de ska hålla det, och det har de inte gjort, säger hon.

I nuläget går 20 elever på skolan, i årskurs ett. Skolan hade räknat med en ökning till hösten, men istället blev det bara 14 elever som sökte, och skolan läggs därför ner. Stefan Berggren, pappa till en elev på skolan, tycker beslutet är ett svek mot eleverna.

– När de gick in och sökte skolan, då garanterades dem att skolan skulle finnas kvar i tre år, även om skolan skulle gå med förlust. Skolan stod inför hela klassen och vi frågade extra noga om de hade en bra ekonomi, säger Stefan Berggren.

Anneli Hammargren är verksamhetschef på koncernen Academedia som äger skolan, och enligt henne handlade beslutet inte bara om ekonomi.

– Det handlar också om att kunna bedriva en verksamhet och ha de inriktningarna och gruppstorlek som är intressant för eleverna att vara kvar i.

Enligt elever och föräldrar som vi pratat med så har skolan garanterat att den ska vara kvar i tre år.

– Det är alltid svårt att komma in och dementera eller försvara något som någon annan har sagt. Det vi kan göra nu är tillgodose att eleverna får den utbildning som vi har rätt att bedriva och det gör vi.

De 20 elever som går på skolan har erbjudits två alternativ. Antingen kan de få flytta över till IT-gymnasiet, som ägs av samma koncern, och fortsätta med samma upplägg där, eller så kan de få börja på Mikael Elias teoretiska gymnaisum i Sollentuna. Men Asha Khan, elev på skolan, tycker inget av dem är särskilt bra.

– Det är många som inte vill fortsätta på IT-gymnasiet för att den skolan inte ligger centralt, som de har lovat oss. Sedan är det vissa som kan få fortsätta i Sollentuna, men de kan inte ta in alla eftersom de redan har stora klasser där.

Vi har även sökt skolans rektor men hon vill inte kommentera saken i nuläget.

Anna Dahllöv
anna.dahllov@sr.se